Tapahtumat

Lastun Lukuvillihtijät-hankkeeseen liittyvät tapahtumat vuonna 2023.

Syyslomaviikoilla 42 ja 43 voit lähteä etsimään Lukuvillihtijät-rasteja eri puolilta Lapinlahtea Maisemapolulle.

Satupäivän lukuparkki Lapinlahden K-Marketissa

Syyslomaviikon keskiviikkona Lastun satuhahmo lukee satuja Lapinlahden K-Marketissa. Tule kuuntelemaan satuja eri puolilta maailmaa ja voit myös toivoa oman suosikkisatusi lukemista.

 

Lukupiknikit Lastussa ja Varpaisjärvellä

Lukeminen on yksi parhaista harrastuksista kun ajatellaan leppoisia lomapäiviä ilman rehkimistä. Nappaat kirjan käteesi ja istahdat varjoon lukemaan, uppoudut kirjan maailmaan niin perusteellisesti, että vain satunnaisesti havahdut ympäröivän maailman ääniin. Tai istut sateisena päivänä lukemassa mukavassa nojatuolissa kun sade ropisee ikkunalaudoille ja katolle.

Lastu järjestää kesällä Lukupiknikit sekä Lastun pihapiirissä (14.6.) että Varpaisjärvellä (21.7.). Ohjelmassa on kirjanvaihtotori, jonne voit tuoda omat jo luetut kirjasi ja napata mukaasi uusia kirjoja luettavaksi ja tutkittavaksi. Kennelliiton lukukoira on mukana tapahtumissa, ja halutessasi voit osallistua myös kädentaito- ja sanapajoihin. Lastun pihapiirissä järjestettävällä lukupiknikillä pääset myös maistelemaan muurinpohjalettuja. Lämpimästi tervetuloa!

Lukupiknikin tunnelmia Lastusta

Lukupiknikin tunnelmia Varpaisjärveltä

Varpaisjärven lukupiknikin yhteydessä toteutettiin pieni kysely lukemistottumuksiin liittyen. Kysymyksissä selvitettiin lukemisen määrää päivittäin (keskimäärin 0-2h) sekä luettujen kirjojen määrää vuositasolla (11-20 ja yli 50 kirjaa vuodessa olivat yleisimmät vastaukset). Kyselyyn vastanneet kertoivat, että he lukevat vähän joka päivä, heillä saattaa olla useampi kirja kesken ja seuraava kirja valmiina odottamassa ennen edellisen kirjan loppuun lukemista. Useampi vastaaja kertoi myös pystyvänsä jättämään kirjan kesken, mikäli kirja ei jostain syystä miellytä.

Kirjojen sisältöön liittyen tärkeiksi koettiin hyvät henkilöhahmot sekä henkilöhahmoihin eläytymiseen helppous. Hyvä, sujuva kieli sekä koukuttava juoni olivat myös tärkeitä. Kirjojen valintaan vaikutti myös netistä ennakkoon tutkitut tiedot kirjasta ja kirjailijasta. Suosituimmiksi lajityypeiksi vastaajien kesken nousivat nykyromaanit, fantasia, historialliset romaanit, romanttinen viihde sekä hyvän mielen kirjat.

Vaikuttavimmiksi lukukokemuksiksi kautta aikojen kyselyyn vastanneet listasivat seuraavat kirjat:

  • John Irvwing: Garpin maailma
  • Rosa Liksom: Reitari
  • Sarah J. Maas: Valtakunta-sarja
  • Sally Green: Puoliksi paha-sarja
  • Stephanie Garber: Caraval-sarja
  • Petter Northug elämäkerta
  • Yuval Noah Harari: Sapiens
  • G Sebald: Austerlitz

Lisää lukuvinkkejä löydät oheiselta, Varpaisjärven lukupiknikin tunnelmia kuvina esittelevältä videolta. Voit pysäyttää videon ehtiäksesi lukea vinkit (sivuilla 3 ja 4).

Lastun lukuhaaste

Valtakunnallista lukuviikkoa vietetään jälleen kerran 17.- 23.4.2023. Tämän vuoden teemana ovat lukemisen eri muodot: millä tavalla erilaiset digialustat vaikuttavat lukemiseen ja sen saavutettavuuteen eri tasoisten lukijoiden keskuudessa.

Lukuvillihtijät haluaa osaltaan osallistua keskusteluun lukemisesta ja sen merkityksestä arjessa. Somekanavissamme lähtee tällä viikolla kiertämään leikkimielinen haaste, johon voi jokainen vapaasti osallistua omalla seinällään sekä haastaa myös lukemisesta innostuneet ystävänsä mukaan. Mikä olisikaan parempi tapa saada vinkkejä uusista tai vanhoista, vielä lukemattomista kirjoista kuin saada vinkki kaverin seinältä.

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Linnansalmentie 85 73100 Lapinlahti p. 017 733 308 lastu.toimisto@lastu.fi