FacebookInstagramYoutube

Tehtävät taiteenlajeittain

Draama ja sanataide

Tehkää still-kuvia, esitys tai pantomiimi siitä, miksi hyönteisiä tarvitaan tai millainen maailma olisi ilman hyönteisiä.

Hyönteisten pelastusoperaatio: Hyönteiset ovat pulassa, miettikää syitä siihen, miksi näin on ja miten voitte auttaa hyönteisiä. Tehkää patsaita hyönteisten pelastusoperaatiosta.

Tehkää näytelmä tai nukketeatteriesitys hyönteisen päivästä ja rakentakaa myös esiintymislava ja lavasteet. Vinkkejä löytyy Lastun Nyhjää tyhjästä -sivulta.

Kirjoittakaa hyönteisrunoja ja -tarinoita.

Tehkää hyönteisräppi.

Liike ja leikki

Toteuttakaa hyönteisten olympialaiset tai kykykisat.

Toteuttakaa hyönteisen tanssi, lento, marssi, ilma-akrobatiaa tai lentonäytös.

Hyönteisleikkejä: Muuntakaa tuttuja pelejä ja leikkejä hyönteisaiheiseksi, esim. Hedelmäsalaatti  ja tehkää omat  hyönteismuistipelikortit kierrätysmateriaaleista.

Hyönteisbingo omista hyönteisistä: Laittakaa omien hyönteisten kuvat, piirros tai valokuva, bingo-pohjan ruutuihin esim. 4×4, 3×3 ruudukkoon. Hyönteiset viedään ulos, ei piiloteta, vaan jätetään näkyville. Oppilaat kiertävät ja etsivät hyönteisiä. Löydetyt hyönteiset merkitään ruudukkoon. Kun ruudukko on valmis, huudetaan hyönteisbingo.

Kuvataide ja kädentaidot

Voit tehdä oikeista ja keksityistä hyönteisistä tai hyönteisten yksityiskohdista kuvataide- ja kädentaitotöitä erilaisin tekniikoin ja materiaalein.

Monenlaisia vinkkejä hyönteisteeman käsittelyyn löytyy Lastun Nyhjää tyhjästä -sivulta: https://lastu.fi/materiaalit-ja-vinkit/nyhjaa-tyhjasta-vinkit/

Voit esimerkiksi tehdä omalle hyönteiselle kotiympäristön näillä ohjeilla: Maisemalaatikko (pdf) tai Maisema (pdf)

Rakenna hyönteishotelli tai perusta perhosbaari. Linkkejä edellisessä osiossamme.

Valokuvaus

Kuvatkaa hyönteisiä elinympäristöissään kauempaa ja ihan läheltä luupin läpi.

Ota kuvia myös omasta hyönteisestäsi: omakuva, kaverikuva, ryhmäkuva tai luokkakuva.

Musiikki

Etsikää hyönteisaiheisia lauluja ja laulakaa ja leikkikää yhdessä. Keksikää tuttuihin lauluihin uusia hyönteissanoituksia.

Äänimaisemia: Kuunnellaan yhdessä ensin mitä ääniä kuuluu, sen jälkeen tehdään yhdessä hyönteisääniä vuorotellen tai koko ryhmä yhtä aikaa.

Hyönteisorkesteri tai -kuoro: Yksi valitaan kapellimestariksi. Jokainen oppilas tekee oman hyönteisen ääntä ja kapellimestari ohjaa ääniä. Tässä voidaan hyödyntää musiikki-termejä: adagio, forte jne.

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Linnansalmentie 85 73100 Lapinlahti p. 017 733 308 lastu.toimisto@lastu.fi