Uusi kulttuurihyvinvointihanke vahvistaa perheiden suhdetta asuinpaikkaan ja kulttuuriperintöön

Lapinlahdella, Pohjois-Ollikkalan kylällä käynnistyy ainutlaatuinen “Tänne juurtunut” -kulttuurihyvinvointihanke, jonka tavoitteena on vahvistaa perheiden suhdetta asuinpaikkaan ja kulttuuriperintöön tutkimalla oman asuinalueen puita ja arkiympäristöä.

Hankkeessa perheet ja yhteisöt pääsevät tutustumaan uusin silmin omaan elinympäristöön ja kulttuuriperintöön. Hankkeessa laaditaan työmenetelmiä, joita voivat hyödyntää jatkossa useat tahot. Pilotoitavassa mallissa yhdistyy taidekasvatus, ympäristökasvatus, kotiseutukasvatus sekä kulttuuriympäristökasvatus.

Toiminta kohdennetaan Lapinlahden Pohjois-Ollikkalan kylälle. Kutsu on avoin alueen vakituisille- ja kesäasukkaille sekä kaikille, jotka tuntevat yhteyttä alueeseen. Hanke vahvistaa perheiden tunnesidettä kotiseutuun kutsuen asukkaat mukaan tutkimaan, tutustumaan ja ilmaisemaan omia kokemuksia, tuntemuksia, muistoja sekä historiaa näkyväksi. Toiminta on paikallista, toiminnallista ja elämyksellistä.

Hankkeen tavoitteena on kasvattaa kunnioitusta ympäristöä, puita ja hidasta viisautta, vanhuutta kohtaan. Hanke pyrkii vahvistamaan perheiden hyvinvointia ja yhteisöjen osallisuutta sekä yhteisöllisyyttä, yhdistämään sukupolvia, välittämään kulttuurihistoriaa, jakamaan ja säilyttämään tietoa, juurruttamaan ja sitouttamaan kotiseutuun ja arkiympäristöön sekä tuomaan taidetoimintaa lähemmäksi ihmisten arkea.

Hankkeen toteuttaa Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu, joka on erikoistunut kestävien käytänteiden edistämiseen ja jalkauttamiseen sekä kulttuuriympäristötyöhön.  

Ensimmäiset kokoontumiset ovat heinäkuun alussa Horsmanmäen erän tiloissa ke 3.7. klo 18 ja torstaina 4.7. klo 13. Ei ennakkoilmoittautumista, pääsymaksuton, sopii koko perheelle.

Lisätietoja hankkeesta ja sen toteutuksesta laura.rukola@lastu.fi, p. 040-3568075