MEDIAA!-hankkeen mediatyöpajat Pielavedellä, syksy 2020
Kävi ilmi, että päällimmäisenä nuorten miesten haaveena oli työllistyminen omalla paikkakunnalla. Toinen tärkeä asia oli mopo- ja autoharrastukseen liittyvän paikan, soramontun saaminen. Koska työpajakertoja oli vain neljä kolmen oppitunnin mittaista tapaamista ja jo viidennellä kerralla rakennettaisiin näyttely, aloitettiin näyttelyn ideointi saman tien.
Joulukuun ensimmäisenä päivänä pidettiin näyttelyn avajaiset. Avajaiset lähetettiin ja julkaistiin Facebook-livenä. Kutsut oli lähetetty myös kunnan virkamiehille ja päättäjille. Kunnan sivistystoimenjohtaja ja paikallislehden toimittaja tulivat avajaisiin ja nuorten ohjaajat pääsivät kertomaan näyttelyn taustoista. Näyttely on ollut auki kirjastossa koko joulukuun 2020 ajan.
MEDIAA!-hankkeen työpajat käynnistyivät lokakuussa Pielavedellä sijaitsevassa Monitaitoiset ry:n työskentelytiloissa. Ensimmäisellä kerralla tutustuttiin ja kartoitettiin osallistujien vahvuuksia sekä työpajoihin liittyviä toiveita. Keskustelu oli tärkeä osa kaikissa tapaamisissa. Ennakkoon oli suunniteltu nuorten ohjaajien kanssa, että lopputulemana tehtäisiin näyttely Pielaveden kirjaston näyttelytilaan.
Näyttelyn materiaali rakentui tapaamiskerroilla otetuista kuvista ja videoista, keskusteluista sekä erilaisista koneiden osista, työkaluista ja öljyn tuoksuista tarvikkeista. Näyttelytilaan tehtiin myös soramonttu autoineen. Näyttely ja sen nimi Tulevaisuus- Pielavesi? oli eräänlainen manifesti nuorten unelmista ja ajatuksista, toivosta ja toivottomuudesta. Näyttelyyn valittuja kuvia ja videoita muokattiin nuorten toiveesta niin, etteivät heidän kasvonsa ole tunnistettavissa.
Työpajaa ohjasivat taiteilijat Sari Siltavuori (musiikki, teatteri, sanataide) ja Ulla-Mari Lindström (valokuva- ja media). Työpaja toteutettiin Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun MEDIAA!-hankkeessa yhteistyössä Monitaitoiset Nuorten työpajan ja Etsivä Nuorisotyön sekä Pielaveden kirjaston kanssa.
Tavoite: Voimaannuttaminen taiteen keinoin
Kohderyhmä: 15-29 vuotiaat nuoret
Ryhmäkoko: 8 osallistujaa
Kesto: 4 työpajakertaa sekä näyttelyn rakentaminen, yhden työpajan kesto kolme oppituntia
Menetelmät, työtavat ja materiaalit: prosessidraama, valokuvaus, sanataide. Lisäksi näyttelyjulisteen tekeminen, näyttelyn rakentaminen, mediatiedotteen tekeminen, virtuaaliavajaisten järjestäminen ja toteuttaminen.
Tarvikkeet: järjestelmäkamerat, kännykät, paperia, kyniä, liimaa, teippiä, tietokoneet, mediasoitin ja näyttelytarvikkeet auto- ja metallipajalta
Työpajakerran rakenne: prosessidraaman rakenne (alkukoukku, teeman esittely, syventäminen, lopetus)
Toteuttajataho: Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu
Yhteistyötahot: Etsivä nuorisotyö Monitaitoset ry, Pielaveden kirjasto
Kokemuksia ja muuta huomioitavaa: Taidelähtöiset menetelmät toimivat hyvin sekä voimaantumisen apuna, että osallistujien oman elämän ja unelmien hahmottelemiseen. Myös näyttelyn rakentaminen, oman elämän ja osaamisen näkyväksi tekeminen oli osallistujille tärkeää. Kaikkien ohjaajien panos ryhmässä oli merkittävä.
Ota yhteyttä
Jaana Hiltunen: jaana.hiltunen@lastu.fi, p. 050 5822067
Lastenkulttuurikeskus Lastu / Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu
Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu
Linnansalmentie 85 73100 Lapinlahti p. 040 6763 222 lastu.toimisto@lastu.fi