FacebookInstagramYoutube

Vasikkasavut – Lasten perinnetapahtuma

Entisajan maatiloilla sytytettiin lehmisavut karkottamaan hyönteiset lypsyn ajaksi. Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun pihapiirissä on vuodesta 1997 lähtien sytytetty vasikkasavut lasten perinnetapahtuman merkiksi.

Koko perheen yhteisessä tapahtumassa touhutaan yhdessä ja kokeillaan työpajoissa monenlaista tekemistä: nikkarointia, huovutusta sekä käpylehmien ja ulpukkapossujen paimentamista vanhanajan malliin. Lisäksi leikitään vanhan ajan leikkejä ja silitellään kotieläimiä. Tapahtuman kunniavieraaksi saapuu myös itse vasikka. Touhun lomassa maistellaan perinteisiä yläsavolaisia kesäherkkuja eli muurinpohjalettuja, kotimehua ja nokipannukahvia.

Kesällä 2019 Vasikkasavuille pukeuduttiin monipuolisesti kansallispukuihin, ja samaa kansallispukutuuletusta jatketaan tulevinakin vuosina.

Vasikkasavut järjestävät yhteistyössä Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu, Lapinlahden 4H-yhdistys, Lapinlahden Puhallinorkesteriyhdistys, SPR Lapinlahti, MLL Lapinlahti, Lapinlahden Siniveikot, Kaskikuusen omakotiyhdistys sekä Lapinlahden kunta.

 

Vasikkasavut 2024

Vasikkasavut syttyvät taas tänäkin kesänä. Lasten perinnetapahtumassa on monenlaista tekemistä koko perheelle. Paistetaan tikkupullaa, nikkaroidaan, huovutetaan, leikitään perinneleikkejä ja kuunnellaan perinteisiä satuja. Paikalla on totta kai myös vasikka ja muita kotieläimiä. Vasikkasavut-tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Ota yhteyttä

Mervi Eskelinen:  lastu@lastu.fi, p. 050 3267243

Lastenkulttuurikeskus Lastu / Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Katso muut Lastun tapahtumat

Kurkista myös tänne