FacebookInstagramYoutube

Kyläraittien taidemuseo on Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun sekä Kuopion taidemuseon yhteishanke, joka mahdollisti taidetoimintaa Pohjois-Savon harvaan asutuilla alueilla vuoden 2023 aikana. Hanke on rahoitettu Taiteen edistämiskeskuksen harvaan asuttujen alueiden (HAMA) kulttuuritoiminnan erityisavustuksella. Hanke päättyi joulukuussa 2023.

Hankkeessa vahvistettiin kylien identiteettiä luomalla taidetta, jonka lähtökohdat olivat kylissä ja niiden asukkaissa. Taidetyöskentely sai innoituksensa paikallisista tarinoista, merkkipaikoista, rakennuksista, luontokohteista, tavoista ja perinteistä. Jokaiselle kylälle syntyi omanlaista taidetta kylänraiteille, pihoille ja poluille.

Kylien kuulemiskierros tehtiin helmi-maaliskuun aikana, ja hankkeessa mukana olivat Kuopion Säyneisen kylä, Keitele, Pielavesi, Pielaveden Säviän kylä, Rautalammilta Myhinpään ja Kerkonkosken sekä Kiesimän kylät, Rautavaara, Sukeva, Varpaisjärven HAMA-kylät ja Vesanto.

Kevään aikana ideoitiin oman kylän taideprojektia ja taidetoimintoja. Huhtikuussa hanke etsi jokaiselle kylälle sopivan kylätaiteilijan, ja valitut taiteilijat pääsivät tutustumaan toukokuun aikana omaan kyläänsä. Taiteilijat esitellään kylien yhteydessä.

Jokainen kylätaideprojekti oli omanlaisensa, ja toteutui omassa aikataulussaan. Osa taideprojekteista käynnistyi heti toukokuussa ja osa tuli heinäkuun alkuun mennessä päätökseen. Osalla kylistä taidetoiminta käynnistyi vasta loppukesästä. Lokakuun aikana saatiin mukaan vielä kaksi uutta kylätaiteilijaa ja viimeiset taideprojektit valmistuivat joulukuun aikana. Alla olevasta kartasta voi tarkastella kylien taideprojekteja lähemmin.

Radio Sandelsin tekemistä haastatteluista voi kuunnella tunnelmia matkan varrelta: kyläraittien taidemuseo results on SoundCloud. 

Kyläraittien taidemuseo -kohteisiin kannattaa tutustua paikan päällä kylillä. Kohteisiin sinut johdattaa kartta, jonka voit ladata itsellesi tästä: Kartta_Kyläraittien taidemuseo_kevät24

Lisätietoja kylien taideprojekteista löydät klikkaamalla kylän nimeä kartassa.

Lisätietoja hankkeesta: Laura Rukola, Kyläraittien taidemuseo -hankekoordinaattori          p. 040-3568075, laura.rukola@lastu.fi

 

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Linnansalmentie 85 73100 Lapinlahti p. 040 6763 222 lastu.toimisto@lastu.fi