FacebookInstagramYoutube

Kyläraittien taidemuseo on Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun sekä Kuopion taidemuseon yhteishanke, joka mahdollistaa taidetoimintaa Pohjois-Savon harvaan asutuilla alueilla vuoden 2023 aikana. Hanke on rahoitettu Taiteen edistämiskeskuksen harvaan asuttujen alueiden (HAMA) kulttuuritoiminnan erityisavustuksella.

Hankkeen tarkoitus on vahvistaa kylien identiteettiä luomalla taidetta, jonka lähtökohdat ovat kylissä ja niiden asukkaissa. Taidetyöskentely on saanut innoituksensa esimerkiksi paikallisista tarinoista, merkkipaikoista, rakennuksista, luontokohteista, tavoista ja perinteistä. Jokaiselle kylälle syntyy omalaatuista taidetta, ja taide sijaitsee esimerkiksi kylänraiteilla, rakennuksissa ja luontoympäristöissä.

Kylien kuulemiskierros tehtiin helmi-maaliskuun aikana, ja hankkeessa mukana ovat Kuopion Säyneisen kylä, Keitele, Pielavesi, Pielaveden Säviän kylä, Rautalammilta Myhinpään ja Kerkonkosken/Kiesimän kylät, Rautavaara, Sukeva, Varpaisjärven HAMA-kylät ja Vesanto.

Kevään aikana mukana olevat paikkakunnat kyläläisineen pääsivät ideoimaan oman paikkakuntansa taideprojektia ja taidetoimintoja. Huhtikuussa hanke etsi jokaiselle kylälle sopivan kylätaiteilijan, ja valitut taiteilijat pääsivät tutustumaan toukokuun aikana omaan kyläänsä. Taiteilijat esitellään kylätaideprojektien yhteydessä.

Jokainen kylätaideprojekti on omanlaisensa, ja toteutuu omassa aikataulussaan. Osa taideprojekteista käynnistyi heti toukokuussa ja osa tuli heinäkuun alkuun mennessä päätökseen. Osalla kylistä taidetoiminta käynnistyi vasta loppukesästä. Lokakuun aikana saatiin mukaan vielä kaksi uutta kylätaiteilijaa. Viimeiset taideprojektit valmistuvat joulukuun aikana. Alla olevasta kartasta voi tarkastella mukana olevien kylien taideprojektien etenemistä.

Kyläraittien taidemuseo on mitä mainioin vierailukohde: ihastu jo valmistuneisiin taidekohteisiin tai osallistu meneillään olevaan taidetoimintaan. Kyläraittien taidemuseon rakentumista voi seurata myös päivittyvästä taidekartasta. Lisäksi voit kuunnella tunnelmia matkan varrelta Radio Sandelsin tekemistä haastatteluista: kyläraittien taidemuseo results on SoundCloud

Hankkeen järjestämät työpajat, tapahtumat ja toiminnot ovat avoimia ja maksuttomia. Ota käyntikohteeksi Kyläraittien taidemuseo!

Lisätietoja kylien taideprojektien etenemisestä löydät klikkaamalla kylän nimeä kartassa.

Lisätietoja hankkeesta: Laura Rukola, Kyläraittien taidemuseo -hankekoordinaattori          p. 040-3568075, laura.rukola@lastu.fi

 

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Linnansalmentie 85 73100 Lapinlahti p. 017 733 308 lastu.toimisto@lastu.fi