FacebookInstagramYoutube

Kyläraittien taidemuseo Säyneisellä: Taidetta järven uumenista

Säyneisen kylätaiteilija Joni Kärkkäisen johdolla kyläläiset valmistivat yhteistaideteoksen Säyneisen alueelta löytyneistä materiaaleista nuorisoseurantalon pihaan. Kesän mittaan kylätaiteilija ja kyläläiset tutustuivat järvimalmin jalostuksen eri työvaiheisiin, ja etsivät materiaaleja omaleimaiseen monumenttiin. Yhteistyötä tehtiin paikallisten yhdistysten, mm. Säyneisen Nuorisoseuran kanssa. 

Teos on valmistettu yhteisöllisesti, ja sen visionäärinä toiminut kylätaiteilija Joni pohti teosta valmistettaessa poistuneita elinkeinoja ja teollisuuden jälkiä ympäristössä. Teollistumisen jäänteet näkyvät maastossa joka puolella maailmaa.

Kukkiva raudanmaa -teoksessa piilee romanttista kaipuuta vanhoihin yksinkertaisempiin aikoihin. Samalla se tarjoilee vaihtoehtoista tapaa rakentaa asioita kierrätysmateriaaleista. Kukkiva raudanmaa -teoksen materiaalit ovat löytyneet Säyneisen kylältä.

 

Taideteos julkistettiin perjantaina 7.7. klo 18.00. Monumentille sai ehdottaa nimeä 3.8. asti. Valintaraati päätyi valitsemaan nimiehdotuksista nimen: KUKKIVA RAUDANMAA
Teos valmistui elokuussa 2023.

KUKKIVA RAUDANMAA, Säyneisen Nuorisoseurantalo, Säyneisentie 16, 73770 Säyneinen

       

Säyneisen taideprojektiin osallistuneita ihmisiä monumentin äärellä julkistamistilaisuudessa: Mauri Hakkarainen (vas.), Helinä Kaskivuori, Pirjo Tirkkonen, Timo Markkanen, Marjatta Kainulainen, Helvi Hakkarainen, Taina Peltomäki, Tarja Sipilä, Vilho Kainulainen, Pirkko Korhonen ja kylätaiteilija Joni Kärkkäinen. Kuva: Niilo Hartikainen

Tutustu Säyneisen taideprojektiin katsomalla video:

Säyneisen kylätaiteilija Joni Kärkkäinen

Olen Joni Kärkkäinen,Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Olen valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Työskentelen pääasiassa kuvanveiston, maalauksen ja installaatioiden alueilla. Omaehtoisuus ja löytömateriaalit ovat tekemiseni keskiössä. Minua kiinnostaa taiteen tekemisen prosessit ja työskentelyn performatiivisuus. Viimeaikoina olen puuhaillut metallivalujen parissa ja valmistanut öljymaalia löytämästäni järvimalmista. 

Jonin mietteitä heinäkuussa projektin jälkeen

Teos on nyt pääpiirteittäin valmis ja viimeiset silaukset tehdään lähitulevaisuudessa. Tarkoitus on viimeistellä teos kukkaistutuksin (romusta tehtyjä ja oikeita kukkia), sekä lisätä katolle itse rautaläntti!

Projekti toteutettiin niin, että ensin etsimme lähimaastosta ja ihmisten pihoilta materiaaleja, sitten ideoimme niitten pohjalta teoksen, jonka toteutuksen eri vaiheisiin jokainen sai sitten osallistua oman kiinnostuksen tai jaksamisen mukaan. Ja sitten toteutettiin visiot täysin omaehtoisesti julkiseen tilaan (keskelle kylää), kaikkien iloksi ja hämmennykseksi!

On ollut mukavaa työskennellä Säyneisen kyläläisten kanssa. Yhteistyö kyläläisten kesken sujui kuin tanssi ja koheesio on korkealla tasolla. Välillä lähinnä toppuuttelin innokkaita tekijöitä, jotta työtä riittäisi vähän joka päivälle. Kiitos kun pääsin mukaan ja osaksi asiaa!

Lisätietoja hankkeesta: Laura Rukola, Kyläraittien taidemuseo -hankekoordinaattori

p. 040-3568075, laura.rukola@lastu.fi

 

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Linnansalmentie 85 73100 Lapinlahti p. 040 6763 222 lastu.toimisto@lastu.fi