FacebookInstagramYoutube

Kyläraittien taidemuseo Pielavedellä: Taide luontoympäristöissä ja kaduilla

Pielavedellä työskenneltiin ympäristötaiteen parissa rantapolulla (taidelenkki), Pielaveden torilla sekä Kirkkosaaren-Penttilänlahden alueella.

Pielaveden kansalaisopiston ympäristötaiteen ryhmä on ideoinut ja toteuttanut ympäristötaiteen rantapolkua jo liki kahdenkymmenen vuoden ajan. Kylätaiteilija Maiju Ruuskasen johdolla kyläläiset yhteistyössä Pielaveden kunnan kanssa kunnostivat ja kehittivät ympäristötaidepolkua entistä ehommaksi ja kestävämmäksi nähtävyydeksi.

Ympäristötaidelenkki: Rantapolku, Pielavesi

Lisäksi ympäristötaidelenkistä valmistettiin paperinen ja sähköinen kartta, jossa on mukana myös muu Pielaveden julkinen taide, kuten uusi kirjaston muraali sekä sähkökaappitaide. 

Taidelenkin kartta pdf-muodossa: Taidelenkki 2023

 

Kirkkosaaren-Penttilänlahden kyläaktiivit ovat toteuttaneet alueelleen kelopuun, jota koristaa vaihtuvien teemojen mukaan yhteisötaide. Kylätaiteilija Maiju ohjasi alueella työpajan, jossa Patalikko-puu puettiin kesäasuun.

Patalikko-puu: Kirkkosaarentie 2, 72400 Pielavesi

Maiju ohjasi Pielavedellä useita työpajoja, joissa valmistettiin mm. teoksia Pielavetinen Sopeutuja ja Pielavesi-pizza. Lisäksi torilla kohdattiin, keskusteltiin ja työskenneltiin taiteen parissa esimerkiksi maalaten räsymattoa torin asfalttiin.

Hankkeessa toteutetut teokset: 

Jounin parvi, 2023,  Maiju Ruuskanen, Pielaveden tori

Kierto, 2030, Liisa Katainen ja Maiju Ruuskanen, Oikopolku 5, Pielavesi

Pielavesi-pizza, 2023, Kyläläiset ja Maiju Ruuskanen, Pielaveden satama

Pielavetinen sopeutuja, 2023, Maiju Ruuskanen, Taidelenkki, Rantapolku Pielavesi

Yhteistyökumppaneita:

Pielaveden kunta, Pielaveden kansalaisopiston ympäristötaiteen ryhmä, Taika ry,  Kirkkosaaren-Penttilänlahden kyläyhdistys ry

Tutustu Pielaveden taideprojektiin katsomalla video:

Pielaveden kylätaiteilija Maiju Ruuskanen

Moi!

Minä oon Ruuskasen Maiju, Kuopiosta kotoisin oleva kuvataiteilija. Tällä hetkellä asun Satakunnassa ja syksyllä alkaa kolmas vuosi SAMK Kankaanpään taidekoulussa. 

Minua ilahduttaa pienet asiat tässä maailmassa. Niinkun ihanat värit ja sommitelmat luonnossa sekä ympäristössä, hymyt, perhoset, kissat, ihanat kohtaamiset, oudot esineet ja esimerkiksi kivet. Taiteeseeni ammennan sisältöä näistä arjen pienistä asioista, ja milloin mistäkin. Tykkään siitä, että taide tuo iloa ja ajatuksia niin taiteen tekijälle kuin kokijalle. 

Olen aiemmalta ammatiltani yhteisöpedagogi ja tehnyt paljon erilaisia taideprojekteja ja ohjannut ryhmiä Pohjois-Savossa.  Olen myös käynyt Pohjois-Savon kuvataideopiston ja tehnyt töitä niin siivojana kun varastoduunarinakin. 

Teen taidetta monipuolisesti maalauksista installaatioihin. Yhdistäviä tekijöitä taiteessani on runsas värimaailma, intuitiivinen tekeminen, kierrätysmateriaalit, orgaaniset muodot, ilo, kokeilu ja leikki. Kylätaiteilijana haluan olla innostamassa ihmisiä rohkeasti tekemään taidetta! 

Olen vähän höhlä ja ylpeä siitä! Taide on mun elämäntapa ja <3 Nähdään kylillä! 

 

Lisätietoja hankkeesta: Laura Rukola, Kyläraittien taidemuseo -hankekoordinaattori

p. 040-3568075, laura.rukola@lastu.fi

 

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Linnansalmentie 85 73100 Lapinlahti p. 040 6763 222 lastu.toimisto@lastu.fi