FacebookInstagramYoutube

Kyläraittien taidemuseo Rautavaaralla: Muisteloita ja purkutaidetta vanhalla alakoululla

Rautavaaran vanha alakoulu on toiminut useamman sukupolven yhdistävänä tekijänä 1950-luvulta lähtien. Koulun purkaminen on herättänyt paljon tunteita. Kyläraittien taidemuseo -hankkeen mahdollistaman taidetoiminnan myötä vanha alakoulu pääsi vielä kerran parrasvaloihin niin muistoissa kuin kaikenikäisten taidetoiminnan kohteena. Rautavaaralla taidetyöpajoja ohjasivat kylätaiteilijat Nino Tolvanen ja Maiju Ruuskanen. Nino ohjasi katutaidetyöpajaa nuorille ja Maiju työskenteli muiden ikäryhmien kanssa. 

Vanhan alakoulun ulkoseinät täyttyivät taiteella kesäkuun aikana. Lopputuloksessa on näkyvissä taiteilijoiden yksilöllinen kädenjälki. Purkutaideprojektiin saivat osallistua kaikenikäiset rautavaaralaiset sekä muut kävijät.  Rautavaaran vanha alakoulu toimii vierailukohteena kesän ja loppuvuoden ajan, aina rakennuksen purkamiseen saakka. Yhteistyökumppanina hankkeessa toimi Rautavaaran kunta.

Rautavaaran vanha alakoulu: Koulutie 5, 73900 Rautavaara

 

Tutustu Rautavaaran taideprojektiin katsomalla video:

Rautavaaran kylätaiteilija Nino Tolvanen

NINO TOLVANEN, Varkaus

Olen 37 vuotias taiteilija Savosta. Aloin harrastaa taidetta ja piirtämistä graffitien
muodossa jo nuorena. Aktiivisesti olen alkanut tekemään taidetta uudestaan vuonna 2015.

Olen uuden alun jälkeen etsinyt paljon itseäni tyylillisesti ja suurin rakkaus onkin ajallaan löytynyt mixed mediasta. Luominen on minulle pääsääntöisesti hetken ja intuition mukana elämistä, joten erilaisten tekniikoiden ja työvälineiden käyttäminen on minulle luonnollista.
Olen saanut kunnian toteuttaa erilaisia tilaustöitä yritysten ja yksityishenkilöiden kanssa, ja yritysasiakkaista mainittakoon mm. Keski-Savon Vesi Oy:n sähkökaappien taidemaalaus, Härkämäen observatorio Kassiopeia rakennuksen seinä ja VarTan/TT-Ilmastoinnin bussi. Lisäksi yksityishenkilöiden tilaustöinä erilaisia tauluja ja autotallin seinä.

Ninon mietteitä projektin jälkeen

Kylätaiteilijuudessa oli hienoa huomata, kuinka taas kerran ennakkoluulot suuntaan tai toiseenkin ovat saaneet murentua ja miten mahtavaa on nähdä niin sanottujen vastakohtien yhteen sulautumista, kun urbaania taidetta tuodaan maaseudulle.

Oli inspiroivaa nähdä kuinka ihmiset uskalsivat unohtaa itsekritiikin, heittäytyä hetkeen ja luoda jotain isoa, värikästä, jotain täysin omaa ja kaiken lisäksi nauttia siitä kaikesta hymyssä suin. 

Mukavaa oli myös jakaa näitä hetkiä toisen kylätaiteilijan, Lastun ja Rautavaaran kunnan työtekijöiden kanssa.

Rautavaaralla kylätaiteilijana toimiminen on ollut täynnä yllätyksiä, väriä, tunteita, tarinoita, aitoja kohtaamisia ja upeita teoksia.  

Rautavaaran ihmiset ja henki olivat aivan yhtä mahtavia ja upeita kuin Rautavaaran uskomattoman kaunis luonto ja maisemat.

Kiitokset teille kaikille. 

  • Nino Tolvanen / Aez1 

Rautavaaran kylätaiteilija Maiju Ruuskanen

Moi! 

Minä oon Ruuskasen Maiju, Kuopiosta kotoisin oleva kuvataiteilija. Tällä hetkellä asun Satakunnassa ja syksyllä alkaa kolmas vuosi SAMK Kankaanpään taidekoulussa. 

Minua ilahduttaa pienet asiat tässä maailmassa. Niinkun ihanat värit ja sommitelmat luonnossa sekä ympäristössä, hymyt, perhoset, kissat, ihanat kohtaamiset, oudot esineet ja esimerkiksi kivet. Taiteeseeni ammennan sisältöä näistä arjen pienistä asioista, ja milloin mistäkin. Tykkään siitä, että taide tuo iloa ja ajatuksia niin taiteen tekijälle kuin kokijalle. 

Olen aiemmalta ammatiltani yhteisöpedagogi ja tehnyt paljon erilaisia taideprojekteja ja ohjannut ryhmiä Pohjois-Savossa.  Olen myös käynyt Pohjois-Savon kuvataideopiston ja tehnyt töitä niin siivojana kun varastoduunarinakin. 

Teen taidetta monipuolisesti maalauksista installaatioihin. Yhdistäviä tekijöitä taiteessani on runsas värimaailma, intuitiivinen tekeminen, kierrätysmateriaalit, orgaaniset muodot, ilo, kokeilu ja leikki. Kylätaiteilijana haluan olla innostamassa ihmisiä rohkeasti tekemään taidetta! 

Olen vähän höhlä ja ylpeä siitä! Taide on mun elämäntapa ja <3 Nähdään kylillä! 

Maijun mietteitä projektin jälkeen

Minun kesäkuu kylätaiteilijana vierähti paljolti Rautavaaralla. Kesäkuun aikana pidettiin taidetyöpajoja päiväkotilaisille, nuorille, ikäihmisille, kunnan työntekijöille ja oikeastaan ihan kaikille. Taiteen tekemisen ytimessä oli ilo, kesä ja kukat, ja se todellakin näkyy nyt lopputuloksesta. Oikeastaan  ”Ilo tehdä”  on se mikä Rautavaaralla tehdyssä taiteessa näkyy, ja kyllä se myös tuntui. 

Ehkä  mieleenpainuvinta Rautavaaran maalaushommista on ihmisten uskallus kokeilla. Kuulin usein kommentit ”en minä osaa” tai ”ei taidot riitä” kehottaessani ihmisiä mukaan kokeilemaan yhteisen taiteen tekemistä. Oli mahtavaa huomata kuinka rohkaisun ja innostamisen jälkeen ihmiset uskaltautuivat maalaamaan ja luovuus pääsikin valloilleen. Sitten kun kynnyksen yli päästiin niin olikin niin sanotusti vitonen silmässä ja aikaa vierähti taidetta tehdessä vaikka kuinka kauan.

Nautin kovasti kylätaiteilijana olemisesta Rautavaaralla ja olen oikein ylpeä yhdessä tehdystä upeasta taidekokonaisuudesta! Kiitos Rautavaaran kyläläiset ja ihanat työkaverit Nino, Sari ja Markus!

Lisätietoja hankkeesta: Laura Rukola, Kyläraittien taidemuseo -hankekoordinaattori

p. 040-3568075, laura.rukola@lastu.fi

 

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Linnansalmentie 85 73100 Lapinlahti p. 017 733 308 lastu.toimisto@lastu.fi