FacebookInstagramYoutube

Kylien kätköistä TAIDE

Lastu haastaa Lapinlahden 150 v. juhlavuonna Kylien kätköistä -taidehaasteeseen. Kyläläisiä innostetaan nostamaan esiin kylillä olemassa olevaa taidetta ja tekemään uutta eri tavoin samalla hoitaen ja huolehtien omasta arkiympäristöstä.

Teos voidaan rakentaa monenlaisista elementeistä; ojista ja metsistä löytyvistä roskista, vieraslajien poistamisesta ja niiden käytöstä taiteen tekemisessä tai vaikka oman kylän raitilta löytyvästä jo elämää nähneen ladon muuttamisesta kylän komistukseksi. Löytyykö kylältäsi roskakasa, riesa tai rakas rotisko, josta yhdessä tehdään taideteos kaikkia ilahduttamaan?

Teokset voivat jäädä pysyväksi osaksi kylän raittia tai niiden materiaalit voidaan syksyn tullen kierrättää tai vieraslajiläjä polttaa pitäen samalla vaikka yhteiset tanssit. Kyliltä löytyvät ja kylille syntyvät teokset innostavat liikkumaan, lähtemään retkille ja löytämään taiteen kylien kätköistä. Lähtisitkö pyöräretkelle naapurikylään raitteja katsastamaan? Heitätkö naapurikylälle leikkimielisen haasteen taiteen tekemiseen? Miltä kylältä löytyvät innokkaimmat taiteentekijät? Voit myös kutsua Lastusta vierailijan kylän yhteiseen tapaamiseen ideoimaan teidän kylän raitin taidetta.

Pitkin juhlavuotta voi syntyä myös hetken taidetta osallistumalla Lastun roskataidehaasteeseen: #roskataidehaaste | Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Lisätietoa ja vierailupyynnöt

Meri Iiliäinen p.050 550 7334
meri.iiliainen@lastu.fi

Kylien kätköistä YMPÄRISTÖ

Lapinlahden ja Varpaisjärven kylien kätköistä etsitään mielenkiintoisia ja tutustumisenarvoisia luonnonmuodostelmia, polkuja, rakennuksia, paikkoja ja ilmiöitä. Tavoitteena on löytää uusia retkeilykohteita ja liikkumiseen innostavaa nähtävää eri ikäisille. Pieniä ja isoja ihmeitä kyliltämme. Meille jokaiselle jotakin. Saamme löytää ihan uusia asioita kotikunnastamme ja samalla kun näitä kohteita lähdemme ihmettelemään, kuin huomaamattamme tulee liikettä kinttuihin. Siis iloinen löytämisen riemu ja hyötyliikunta samassa paketissa.

Mikä ympäristössäsi ilahduttaa sinua? Onko se ehkä parhain kiipeilykivi, huimaavin maisema, upein rakennus, leppein lenkkimaasto tai mielenkiintoisin pyöräreitti tai ihan jotain muuta mitä olet keksinyt ja löytänyt. Kaiva esiin kuva-arkistojesi aarteet tai käy nappaamassa lempikohteestasi kuva ja jaa ympäristön moninaiset aarteet yhteiseksi iloksi. Kutsumme vinkkaamaan toinen toisillemme mitä mielenkiintoista olet löytänyt kotikulmilta ja mihin muillakin olisi mahdollisuus tutustua.

Kylien kätköistä kokonaisuus lähti alun perin liikkeelle korona-aikaan lapinlahtelaisten toimijoiden mm. Lapinlahden hyvinvointityön ja yhdistysten mm. Lapinlahden Siniveikot, SPR Lapinlahden osasto, Lapinlahden riistanhoitoyhdistys, Lastu sekä Matti ja Liisa lehden ja kaikkien kohteiden keruuseen ja vinkkaukseen osallistuneiden yhteisponnistuksena. Keruu ja vinkkaus jatkuu edelleen, siis mitä kaikkea me yhdessä löydämmekään kyliemme kätköistä?

Osallistumisohjeet

1. Mieti kohde, asia tai teos jonka haluat jakaa ja mihin muillakin on mahdollisuus tutustua.
2. Jaa itse ottamasi tai omistamasi valokuva kohteesta kuvatekstin kera. Kuvatekstissä voit esitellä kohteen. Muistathan liittää kuvaan kohteen sijainnin, jotta muidenkin on mahdollista se löytää.

Voit jakaa kuvan ja tekstin seuraavasti:
• Lataamalla kuvan ja kuvatekstin tai tarinan padlet-alustalle osoitteessa

YMPÄRISTÖ: Kylien kätköistä (padlet.com)

TAIDE: Kylien kätköistä (padlet.com)

• Instagramissa. Jos tilisi on julkinen, käytä tunnisteita @lastenkulttuurikeskuslastu ja  #KylienKätköistä, niin löydämme kuvasi ja liitämme sen yhteiseen koosteeseen padlet-alustalle.
• Lähettämällä kuvan ja kuvatekstin sähköpostitse meri.iiliainen@lastu.fi, niin liitämme sen padlet-alustalle.
• Tuomalla kuvan Lastun postilaatikkoon (Linnansalmentie 85). Skannaamme kuvan ja liitämme sen yhteiseen koosteeseen. Kuvan saat tarvittaessa takaisin, muistathan siis liittää yhteystietosi lähetykseen mukaan!
• Jos sinulla ei ole kuvaa ja tekstin kirjoittaminenkin kangertaa, mutta mielessäsi on kohde joka ansaitsisi tulla esille, niin ei hätää. Ole meihin yhteydessä, niin käymme kuvaamassa kohteen. Voit ilmoittaa kohteen Meri Iiliäinen puh. 050 550 7334, meri.iiliainen@lastu.fi.

Kaikki kuvat ja tekstit julkaistaan joko TAIDE- tai YMPÄRISTÖ-padletissa kuvan aiheen mukaan. Kuvat ovat padlet-koostessa jaoteltu eri teemoihin. Padlet-koosteesta löytyy kuvien ja tarinoiden lisäksi monenlaista muuta materiaalia retkeilystä ja luonnosta. Kooste täydentyy eli kannattaa käydä kurkkailemassa aika ajoin uudestaan ja tehdä uusia löytöjä.

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Linnansalmentie 85 73100 Lapinlahti p. 040 6763 222 lastu.toimisto@lastu.fi