FacebookInstagramYoutube

Tapahtumat

 

Avoimet ovet Lastun 30-vuotisjuhlanäyttelyssä Lasten lauantaina

TAIDE – TILA – ARKKITEHTUURI | 27.1.2023–23.4.2023
Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun 30-vuotisjuhlanäyttely Taidemuseo Eemilissä

Näyttelyyn on maksuton pääsy kaikille lauantaina 22.4. klo 11–15, jolloin vietetään taidemuseon Lasten lauantaita.

 

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun 30-vuotisjuhlanäyttelyssä Avoimet ovet lasten lauantaina 22.4.2023 klo 11-15. Taidemuseo Eemilissä (Suistamontie 3, 73100 Lapinlahti) 27.1.-23.4.2023. Avoinna torstaisin ja perjantaisin klo 11-16 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11-15.

 

Lastun 30-vuotisjuhlanäyttely

TAIDE – TILA – ARKKITEHTUURI | 27.1.2023–23.4.2023
Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun 30-vuotisjuhlanäyttely Taidemuseo Eemilissä

Hiihtoloman aikaan näyttelyssä on lauantaina 4.3. klo 11–15 maksuton pääsy kaikille.


Lisäksi to 9.3. ja pe 10.3. klo 11–15 näyttelyssä on opastusta ja ohjausta tarjolla. Opastus ja ohjaus sisältyy Taidemuseo Eemilin pääsylippuun, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.


Näyttelyyn on maksuton pääsy kaikille lauantaina 22.4. klo 11–15, jolloin vietetään taidemuseon Lasten lauantaita.

Voit myös varata ryhmällesi opastetun vierailun näyttelyyn seuraavina aikoina:

(Lastun taidekasvattajien järjestämät juhlanäyttelyn opastukset ovat alle 18-vuotiaille lapsi- ja nuorisoryhmille ohjaajineen maksuttomia.)

ke 22.2. klo 8-10 ja 12-16
ke 15.3. klo 8-13
pe 17.3. klo 8-11
ke 22.3. klo 8-13
pe 24.3. klo 8-11
to 30.3. klo 8-11
ke 5.4. klo 11-13
ke 12.4. klo 12-16
to 13.4. klo 8-11
pe 14.4. klo 8-11
ke 19.4. klo 12-16
to 20.4. klo 8-11
pe 21.4. klo 8-11

Vierailu- ja opastusajat varataan Taidemuseo Eemilin asiakaspalvelusta: info@eemil.fi tai 040 187 2678.

Lastun toiminta perustuu monialaiseen ja -tasoiseen yhteistyöhön. Tämäkin näyttely on syntynyt yhdessä. Taidemuseo Eemilin ja Lastun yhteistyönä, oppilaiden, vanhempien ja opettajien yhteistyönä, Lastun työntekijöiden yhteistyönä. Lisäksi näyttelyn ovat mahdollistaneet materiaalien kerääjät ja lahjoittajat sekä rahoittajat.

Näyttely koostuu kolmesta osasta. Lastun arkkitehtuurin taiteen perusopetuksen ryhmät opettajineen ovat tutkineet Antti Halosen ympäristöä kuvaavia maalauksia. Näistä maalauksista ovat valikoituneet ryhmiä kiinnostavat teokset, joita he ovat tulkinneet ja tutkineet sekä työstäneet omat versionsa, jotka innostavat näyttelyvieraita tarkkailemaan taidetta, tilaa ja arkkitehtuuria eri näkökulmista ja eri aistein. Näyttelyn materiaaleissa painottuvat kierrätys-, luonnon- ja lahjoitusmateriaalit, jotka ovat perusta Lastun työskentelyssä.

Tuoreiden teosten rinnalle näyttelyyn on tuotu esille otos teoksia vuosien varrelta aina 90-luvulta saakka. Nämä on toteutettu Lastun eri toimintamuodoissa ja ryhmissä muun muassa arkkitehtuurin taiteen perusopetuksessa, taidelukion arkkitehtuurikursseilla, leireillä ja työpajoissa. Työt ovat eri ikäisten erilaisin materiaalein, tekniikoin ja teemoin tekemiä tutkielmia arkkitehtuurista ja arkiympäristöstä. Tässä näyttelyosuudessa voit myös katsella videon, joka esittelee Lastun monipuolista ja värikästä toimintaa.

Näyttelyn toiminnallisessa osuudessa näyttelyvieraat pääsevät rakentamaan ja tutkimaan arkkitehtuurin ja rakennetun ympäristön muotoja ja rakenteita. Voit rakentaa taloja, kyliä ja kaupunkeja, suunnitella pohjapiirroksia, korttelikarttoja tai asemakaavoja, pohtia ympäristösanastoa tai lukea arkkitehtuurikasvatusaiheista kirjallisuutta.

Lastussa on kehitetty toimintavuosien aikana erilaisia opetusmateriaaleja arkkitehtuurikasvatukseen. Näyttelystä löytyy muun muassa koko kolmikymmenvuotisen taipaleen palvellut mittakaavatuolisarja, 2000-luvun alussa syntynyt arkkitehtuurilaatikko ja tuoreimpana kylä- tai kaupunkirakenteen kuvaamiseen kehitetyt magneettipalikat.

Kiitämme yhteistyökumppaneitamme ja etenkin pitkäaikaisia ja säännöllisiä rahoittajiamme Opetus- ja kulttuuriministeriötä, Lapinlahden kuntaa, Kuopion kaupunkia, Olvi-säätiötä ja Saastamoisen säätiötä, että työmme ja tämä näyttely on mahdollista.

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun 30-vuotisjuhlanäyttely Taidemuseo Eemilissä (Suistamontie 3, 73100 Lapinlahti) 27.1.-23.4.2023. Avoinna torstaisin ja perjantaisin klo 11-16 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11-15.

 

 

Lastenkirjamylläkkä Lastussa

Lastenkirjamylläkkä -tapahtuma Lastussa (Linnansalmentie 85, Lapinlahti) kansainvälisen lastenkirjapäivän aattona lauantaina 1.4.2023 klo 10–13.

Lastenkirjamylläkässä on vieraana suloinen Kennelliiton lukukoira Piko, joka odottelee pienempiä ja isompia lukijoita kaverikseen. Tapahtumassa voi myös pysähtyä lukemaan Lastun kirjastosta löytyviä kirjoja toinen toisilleen tai ihan vain itselleen.

Tuo tapahtumaan mukanasi itsellesi tarpeettomat ja ylimääräiset lastenkirjat kirjojen vaihtotorille ja ehkäpä löydät kierrätyskirjojen joukosta itsellesi jotakin uutta luettavaa. Lastenkirjamylläkässä tehdään yhdessä kirjanmerkkejä ja lukukavereita kierrätysmateriaaleista. Saat myös kotiin vietäväksi kirjavinkkejä ja pieniä sanataidetehtäviä. Lukemisen ja tekemisen lomaan tarjolla on mehua ja keksejä.

Lastenkirjapäivää vietetään vuosittain kirjailija Hans Christian Andersenin syntymäpäivänä, joka on 2.4. Tavoitteena on nostaa esiin lastenkirjoja ja innostaa lapsia lukemaan. Lastenkirjapäivästä lisää täältä https://ibbyfinland.wordpress.com/lastenkirjapaiva/

Lastenkirjamylläkkää seuraa parin viikon päästä oleva lukuviikko 17.-23.4.2022 (https://lukuviikko.fi/). Kansallista lukuviikon teema on tänä vuonna lukemisen monet muodot. Lastu tarjoilee lukuviikolla mm. kirjavinkkejä somekanavillaan.

#lastenkirjapäivä #lukuviikko #lukuviikko2023 #lukemisenmonetmuodot #lastulukee #lukuvillihtijät

 

Lastenkirjamylläkkä LAstussa, Linnansalmentie 85, Lapinlahti lauantaina 1.4.2023 klo 10-13. Mukana lukukoira Piko, kädentaitopajoja joissa voi tehdä lukukaverin ja kirjanmerkin, tarjolla mehua ja keksejä, kirjanvaihtotori. lisätietoja: Lastu.fi

Lastenkulttuurin juhlaviikko 9.-15.5.2022

Hyvää lastenkulttuurin juhlaviikkoa!

Lastenkulttuurin juhlaviikolla 9.-15.5.2022 nostetaan esiin monipuolista lastenkulttuuria ja sen tekijöitä sekä lasten itsensä että lasten yhdessä ammattilaisten kanssa tekemää taidetta. Juhlaviikko huipentuu Lastenkulttuurin juhlapäivään 15.5.2022. Juhlaviikon ohjelman tuottavat Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton jäsenet ympäri Suomen. Ohjelma on suunnattu lapsille, nuorille ja perheille, mutta tarjolla on myös webinaareja aikuisille. Juhlaviikon aikana esillä on myös lasten ja nuorten tuottamaa taidetta ja lastenkulttuurikeskukset myös haastavat kaikki mukaan lasten ja nuorten taideviestiin, nostamaan lasten ja nuorten taidetta esiin. Lastenkulttuurin juhlaviikosta lisää https://lastenkulttuuri.fi/lastenkulttuurinjuhlaviikko/

Lastenkulttuurikeskus Lastun juhlaviikon ohjelmaa:

Lastu haastaa Taideviestiin kaikki pohjoissavolaiset
Taideviesti nostaa lasten ja nuorten taiteen näkyväksi sekä lasten ja nuorten äänen kuuluvaksi. Taideviestin tavoitteena on, että lasten ja nuorten itse tekemiä, sommittelemia sekä esille laittamia yllättäviä taidemerkkejä ja -jälkiä, voi etsiä ja löytää mitä mielikuvituksellisemmista paikoista arjen ympäristöistä. Jokaisen lapsen ja nuoren itseilmaisu taiteen keinoin on arvokasta. Taide on leikkiä, keksimistä, löytämistä, mielikuvitusta, iloa ja luovuutta. Ota kuvia teoksista ja jaa sosiaalisen median kanavissa #taideviesti, #konststafetten, #lastenkulttuuri- ja #barnkultur-hästägien kera. Haasta myös muita mukaan nostamaan lasten ja nuorten taidetta esiin.
#taideviesti -ikkunanäyttely 9.5.-31.8.2022
Lasten ja nuorten taidetta, joka on syntynyt Lastun toiminnassa, on esillä ikkunanäyttelynä Lastussa (Linnansalmentie 85, Lapinlahti). #taideviesti -ikkunanäyttely työstetään nyt kolmannen kerran koko kesäksi esiin Lastun ikkunoihin. Taideviestin tavoitteena on, että lasten ja nuorten taidetta tuodaan eri tavoin esiin ja sitä voi löytää mitä mielikuvituksellisemmista paikoista arjen ympäristöistä
Roskataidehaaste
Lastu kutsuu kaikki lapset, nuoret ja aikuiset tekemään taidetta roskista. Roskataidehaasteessa taiteillaan roskista ja samalla huolehditaan ympäristöstä. Kerää löytämäsi roskat, muista laittaa roskankeruuhanskat käteen ja käytä tarvittaessa keruupihtejä (vaikka vanhoja grillipihtejä). Kokoa löytämäsi roskat yhteen ja muotoile niistä taideteos maahan. Ota teoksesta valokuva muistoksi ja jaettavaksi. Julkaise teoksesi tunnisteella #roskataidehaaste, niin Lastu löytää syntyneet teokset ja nostaa niitä esiin. Kerää lopuksi roskat ja lajittele ne niille kuuluviin roskiksiin. Pidetään yhdessä huolta ympäristöstämme!

Toukotaika -tapahtumassa lastenkulttuuria 13.5.2022 klo 16-21 Varpaisjärvi-talolla (Kauppatie 20)
Toukotaika, Varpaisjärven kulttuuri- ja taidetapahtuma sisältää monipuolista Lastun tarjoilemaa lastenkulttuuriohjelmaa lapsille ja lapsiperheille. Tarjolla on sanataidetta, lastenkirjoja, kädentaitopajoja, keppihevosrata, mäkiautoajelua ja monenmoista muuta mukavaa. Toukotaika koko ohjelma: https://www.lapinlahti.fi/events/Varpaisjarven-Toukotaika/47351/14cdd876-982a-4912-902f-3d1152eca293

Taiteen ja kulttuurin täyteistä Lastenkulttuurin juhlaviikkoa ja Lastenkulttuuripäivää!
toivottaa Lastun väki

Lisätietoja: Mervi Eskelinen lastu@lastu.fi 050 326 7243
Lastenkulttuurikeskus Lastu / Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Vie äiti ulos retkeilemään lauantaina 7.5.2022

Koko perheelle sopiva retki Huuhkajan kierroksen kauniissa harjumaisemassa olevalle laavulle. Ota omat picnic-eväät mukaan, vaikka ruokatermokseen maistuvaa ruokaa, voileipiä ja juotavaa. Tarjolla on myös pientä hyvää nuotiolla. Voit luoda omia taideteoksia luonnon tarjoamista materiaaleista, tutkia, mitä kevään kuluessa on luonnossa paljastunut lumen alta ja käydä kokeilemassa retkeilijän elämää telttaleirissa laavun lähellä.

Lähdemme ryhmänä parkkipaikalta Rautavaarantien varresta (26km Varpaisjärveltä), läheltä Juudinsalon tien alkua, klo 11. Matkaa laavulle on noin 3km. Mukaan voi tulla merkittyä reittiä pitkin myös oman aikataulun mukaan.

Halutessasi ota yöpymis- ja retkivarusteet mukaan leiriin vaikka edellisenä iltana ja tule kokemaan kevätyön taikaa! Keväisestä luonnosta laavulla nauttimassa on Varpaisjärven Marttoja, Varpaisjärvi-talon ja Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun väkeä sekä Tsietsan tunturikerholaisia.

Ihan kaikenikäiset tervetulleita!

Tiedustelut
marjatta.nuutinen@gmail.com, p. 040 722 0630 maireparviainen@gmail.com, p. 050 328 6452

 

Kevään korvalla lauantaina 23.4.2022 klo 9-12

Lähde retkelle Erikoismetsään (Ampumaradantie 42)

Tarjolla monipuolista ohjelmaa kaiken ikäisille retkeilijöille pienimmästä isompaan mm.:
Katsele ja kuuntele lintujen kevättouhuja
Rakenna linnunpönttö ja perehdy sorsanpesien valmistukseen
Perehdy metsä- ja puutietoon
Seikkaile runopolulla
Kerää vinkkejä retkeilyyn ja retkiensiapuun

HUOMIOITHAN retkivarustuksen, on hyvä olla kumpparit tai vettäpitävät kengät

Tarjolla nokipannukahvia ja mehua, ota oma muki mukaan!
Mahdollisuus paistaa ja lämmittää nuotiolla omia retkieväitä

Jos mahdollista, niin saavu paikalle pyörällä tai kävellen

Tapahtumaan vapaa pääsy

Tapahtumajärjestelyissä mukana:
Lastu
SPR Lapinlahden osasto
Lintuyhdistys Kuikka
Lapinlahden Riistahoitoyhdistys

 

 

Lasten lauantai -tapahtumapäivä 12.3. ja Kurkistuksia lastenkulttuuriin -näyttely 7.3.-17.4.2022

Lasten lauantai on koko perheen tapahtumapäivä, jolloin Taidemuseo Eemiliin on vapaa pääsy.

Tutustuttavana lasitaiteilija Sini Majurin näyttely Koti sekä Aarne Paldaniuksen ja Eemil Halosen töitä.

Lastun Kurkistuksia lastenkulttuuriin -näyttelyn yhteydessä on Lastun työpaja, jossa tehdään painotöitä ja kollaaseja kierrätysmateriaaleista.

Kurkistuksia lastenkulttuurin -näyttely tuo toiminnallisesti esille lastenkulttuurin monialaisuutta ja tekemisen kirjoa.

Lastenkulttuuri on kuvataidetta, arkkitehtuuria, muotoilua, sanataidetta, valokuvaa, elokuvaa, animaatiota, draamaa, musiikkia, tanssia, kirjallisuutta, se on rakentelua, piirtämistä, maalaamista, kädentaitoja, kuvaamista, kirjoittamista, se on leikkiä, elämyksiä, tutkimista, keksimistä, löytämistä, mielikuvitusta, iloa ja luovuutta ja ennen kaikkea se on jokaisen lapsen ja nuoren oman ilmaisun tukemista, erilaisten mahdollisuuksien tarjoamista ja lasten ja nuorten taiteen arvostamista.

Näyttelyssä voit kokea ja kokeilla eri taiteen lajien tekemistä. Sinulla on mahdollisuus rakennella palikoista omia maailmoja, uppoutua tarinoiden lumoihin, musisoida ja tanssia, sukeltaa erilaisiin rooleihin ja maalata värien kirjoa.

Näyttelyyn on koottu esille lasten ja nuorten taideteoksia, jotka ovat syntyneet Lastun lastenkulttuuritoiminnan eri muodoissa ja ryhmissä vuosien varrella aina 90-luvulta saakka. Teokset antavat ideoita eri materiaaleista ja tekniikoista sekä inspiraatiota moninaiseen tekemisen kirjoon. Materiaalivalinnoissa painottuvat kierrätys- ja luonnonmateriaalit, jotka ovat perusta Lastun työskentelyssä.

 

Talvitapahtuma 5.3.2022

Varpaisjärvi-talo ja eri toimijat yhteistyössä järjestävät koko perheen talvitapahtuman 5.3.2022 klo 10-13 Varpaisjärvi-talolla ja sen pihapiirissä (Kauppatie 20).

Talvitapahtumaan haastetaan erilaisin porukoin tekemään lumiveistoksia. Tapahtumassa on lumiveiston lisäksi tarjolla lumikenkäilyä, potkukelkkailua ja potkukelkkakisa, tarinatuokio (klo 11-11.30) ja kaverikoirat rapsuteltavina (klo 10-11). Tapahtumassa pääsee myös tunnistamaan eläinten lumijälkiä ja perehtymään miten retkipuukon tai -kirveen voi teroittaa. Tulipaikalla on mahdollisuus lämmittää omia retkieväitä. Paikalla tepastelee myös 4H:n Topi-maskotti.

Jos talvitapahtuma ei sovi aikatauluun, mutta innostusta on lumenveistoon, niin lumiaihioita on jo veistettävänä tapahtumaa edeltävällä viikolla. Innokkaat lumiveistäjät ottakaa yhteyttä Varpaisjärvi-talolle Sirpa Niskaseen 050 550 7066, varpaisjarvitalosirpa@gmail.com.

Talvitapahtuman järjestelyissä ovat mukana Varpaisjärvi-talon kanssa mm. Lapinlahden kunnan hyvinvointityö, Lastu, MLL:n Varpaisjärven yhdistys, Pyöris Pyöräilynystävät, 4H, Kaverikoirat, SPR Varpaisjärven osasto sekä muita innokkaita talkoolaisia.

Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se on tarkoitettu kaiken ikäisille. Tapahtuma tuo uusia ideoita talviseen ulkona liikkumiseen ja retkeilyyn sekä muistuttaa mieliin ja kertaa vanhoja unohtuneita puuhia ja taitoja.

Talvitapahtuma aloittaa jälleen retki-, luonto- ja erätapahtumien sarjan, joka on hetken ollut unholassa. Toimijoiden yhteistyönä järjestämä eri vuodenaikoina toteutuva tapahtumasarjaan on tulossa jatkoa erilaisissa Lapinlahden luontokohteissa. Tapahtumissa tarjoillaan kokemuksia, elämyksiä ja tietoiskuja retkeily-, liikunta-, luonto- ja eräasioista.

Jos joku toimija kiinnostuit tulemaan mukaan seuraavien tapahtumien järjestämiseen, niin ota yhteyttä Jaana Hämäläiseen (Lapinlahden kunta/hyvinvointityö) jaana.hamalainen@lapinlahti.fi, 040 488 3487 tai Mervi Eskeliseen (Lastu) lastu@lastu.fi, 050 326 7243.

Taideseinä – #taideviesti

Lastun majakylässä viime vuonna aloitettu Taideseinä saa jatkoa. Yhteisölliseen taideseinään voi käydä omatoimisesti nikkaroimassa tai punomassa omia taidemerkkejä. Materiaalit ja työvälineet tekemiseen löytyvät Lastun huussinrapusta ja muistathan tekemisen jälkeen palauttaa tavarat paikoilleen odottamaan seuraavia taiteilijoita.
Lastu tarjoaa Taideseinällä mahdollisuuden omien taidejälkien jättämiseen. Jokaisen lapsen ja nuoren itseilmaisu taiteen keinoin on arvokasta. Taide on leikkiä, keksimistä, löytämistä, mielikuvitusta, iloa ja luovuutta. Lastenkulttuurikeskukset kannustavat nostamaan lasten ja nuorten taidetta esiin ja tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia taidetekemiselle. Taideviesti kampanjan tavoitteena on, että lasten ja nuorten itse tekemiä, sommittelemia sekä esille laittamia yllättäviä taidemerkkejä ja -jälkiä, voi etsiä ja löytää mitä mielikuvituksellisemmista paikoista arjen ympäristöistä. Jätä jälkiä Taideseinään ja tee taidemerkkejä myös muualle. Ota kuvia teoksista ja jaa sosiaalisen median kanavissa #taideviesti. ja #lastenkulttuuri-hästägien kera. Haasta myös muita mukaan nostamaan lasten ja nuorten taidetta!

 

Roskataidehaaste – #roskataidehaaste

Pidetään yhdessä huolta ympäristöstämme!

Lastu kutsuu kaikki lapset, nuoret ja aikuiset tekemään taidetta roskista. Roskataide-haasteessa taiteillaan roskista ja samalla huolehditaan ympäristöstä. Kerää löytämäsi roskat, muista laittaa roskankeruuhanskat käteen ja käytä tarvittaessa keruupihtejä (vaikka vanhoja grillipihtejä). Kokoa löytämäsi roskat yhteen ja muotoile niistä taideteos maahan. Ota teoksesta valokuva muistoksi ja jaettavaksi. Julkaise teoksesi tunnisteella #roskataidehaaste, niin Lastu löytää syntyneet teokset ja nostaa niitä esiin. Kerää lopuksi roskat ja lajittele ne niille kuuluviin roskiksiin.

Lasten ja nuorten roskataideteokset voit nostaa esiin myös #taideviesti- ja #lastenkulttuuri-hästägien kera. Taideviestin tavoitteena on tuoda lasten ja nuorten taidetta esiin

Lue lisää taideviestistä

 

 

Kylien kätköistä – #kylienkätköistä

Etsitään yhdessä Lapinlahden ja Varpaisjärven kylien kätköistä mielenkiintoisia ja tutustumisenarvoisia kohteita, paikkoja ja ilmiöitä. Kohteet kootaan padlet-alustalle osoitteeseen https://padlet.com/lastutoimisto/5zb31gi4tdrll5e6

Lue lisää

Retki-, luonto- ja erätapahtumien sarja vuonna 2023

Eri puolilla Lapinlahtea mielenkiintoisissa luontokohteissa järjestetään eri vuodenaikoina tapahtumia, joissa voi kokea elämyksiä ja tutustua retkeily-, liikunta-, luonto- ja eräasioihin.

Lue lisää

Vasikkasavut – Lasten perinnetapahtuma

Koko perheen yhteisessä tapahtumassa touhutaan yhdessä ja kokeillaan työpajoissa monenlaista tekemistä: nikkarointia, huovutusta sekä käpylehmien ja ulpukkapossujen paimentamista vanhanajan malliin.

Lue lisää

Suuri Maalaustapahtuma 2020

Kuvataiteen päivää 10.7. vietetään ja juhlitaan jo kymmenettä kertaa. Helene Schjerfbeckin syntymäpäivää kunnioitetaan jälleen kerran nostamalla liput salkoon kautta maan.

Lastun ja Taidemuseo Eemilin tapahtuma toteutetaan tänä vuonna etätehtävänä, jonka löydät täältä:  Maalaustapahtuma 2020

Lue lisää

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Linnansalmentie 85 73100 Lapinlahti p. 017 733 308 lastu.toimisto@lastu.fi