FacebookInstagramYoutube

Kyläraittien taidemuseo Myhinpäässä: Tarinoita ja kohtaamisia

Myhinpään seudulla toteutettiin taideprojektia, jonka aiheena olivat kylätarinat ja kyläpolut. Hankkeessa kerättiin ja kerrottiin tarinoita sekä käsikirjoitettiin ja äänitettiin tarinoiden pohjalta kuunnelma. Kylätaiteilija Katja Väänänen työskenteli yhdessä kyläläisten kanssa kesän ja syksyn aikana muun muassa ohjaten kuunnelman käsikirjoitusta ja toteutusta.

Myhinpään taideprojekti sai jatkoa vielä loka-marraskuussa, kun kylätaiteilija Kaisa Naukkarinen jatkoi työskentelyä projektin parissa. Kaisa haastatteli kyläläisiä kuunnelman tarinoiden takana. Kyläläisten haastatteluista Kaisa työsti käsiohjelman, joka tarjoaa lisätietoja kuunnelman aiheista.

Myhinpäähän suunniteltiin kolme kuuntelupaikkaa, joihin valmistettiin opasteet. Kuuntelupaikat opasteineen merkataan maastoon keväällä 2024. Kuunnelma on kuunneltavissa myös Rautalammin museon sivuilla: Polkuja Myhinpäähän – Rautalammin Museo

Kuunnelman käsiohjelma: Polkuja Myhinpäähän käsiohjelma

   
 

Tutustu Myhinpään taideprojektiin katsomalla video:

Myhinpään kylätaiteilija Kaisa Naukkarinen

                                                                                                                                                                                                        Olen Myhinpään korpeen kotiutunut taiteilija, kirjoittaja ja luonto-opas. Työskentelen mm. valokuva-, ympäristö- ja yhteisötaiteilijana. Minulla on kokemusta myös monialaisista hankkeista, kulttuurituotannosta, ryhmien ohjaamisesta, toimittajan työstä sekä luontomatkailualalta.

Oma taiteellinen työskentelyni on usein paikkasidonnaista. Haluan nähdä pintaa syvemmälle ja kuulla johonkin tiettyyn paikkaan liittyviä tarinoita ja ikään kuin paikan henkeä. Olen aina ollut kiinnostunut kaikesta vanhasta, vähän unohdetusta ja uhanalaisesta. On ilo ja etuoikeus saada kuulla ihmisten kertomuksia heille tärkeistä asioista.Myhinpään historiassa korostuvat itse tekeminen ja yhdessä pärjääminen. Tiettömien taipaleiden takana on pitänyt tulla toimeen aika hurjissakin olosuhteissa. Minulle on tullut vaikutelma, että täällä on myös aina osattu arvostaa luontoa ja sen antimia. Nykyisin tämä on monelle myös rakas kesänviettopaikka, jonne tullaan rauhoittumaan maailman kiireistä.Pidän tärkeänä, että myös maaseudulla ja sivukylillä on mahdollisuus taiteen kokemiseen ja tekemiseen. Taide ja kulttuuri voivat olla osa arjen ympäristöä. Esimerkiksi vanhat kyläpolut ovat osa kulttuuriperintöämme. Pidän myös tarinankerrontaa omanlaisenaan taiteenlajina, jonka en tahtoisi kokonaan katoavan maailmasta. Täällä sivukylillä elää vielä tarinaniskennän mestareita. Yksi tehtävistäni on saada näitä tarinoita talteen ja näkyväksi.

Myhinpään kylätaiteilija Katja Väänänen

Aurinkoinen tervehdys!

Olen Katja Väänänen, kuopiolainen teatterin ja kirjoittamisen ammattilainen. Pitkän työurani aikana olen saanut taivaltaa upeita erilaisia taiteen polkuja. Freelancerina suhaan autolla ympäri maakuntaa. Ohjaan esityksiä, opetan draamaa ja sanataidetta, mentoroin tavoitteellisia kirjoittajia, sekä kirjoitan itse. Tutkin elämää ja sen ilmiöitä työni kautta ja vastavuoroisesti ammennan koetusta ja eletystä töihini. Taide antaa ja palkitsee. Se rikastaa elämää – ja kuuluu ihan jokaiselle.

 

www.katjavaananen.fi

 

 

Lisätietoja hankkeesta: Laura Rukola, Kyläraittien taidemuseo -hankekoordinaattori

p. 040-3568075, laura.rukola@lastu.fi

 

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Linnansalmentie 85 73100 Lapinlahti p. 040 6763 222 lastu.toimisto@lastu.fi