FacebookInstagramYoutube

Kyläraittien taidemuseo Myhinpäässä: Tarinoita ja kohtaamisia

Myhinpään seudulla toteutetaan taideprojektia, jonka aiheena ovat kylätarinat ja kyläpolut. Hankkeessa on kerätty ja kerrottu tarinoita sekä käsikirjoitettu ja äänitetty tarinoiden pohjalta kuunnelma. Kylätaiteilija Katja Väänänen työskenteli yhdessä kyläläisten kanssa kesän ja syksyn aikana muunmuassa ohjaten kuunnelman. Myhinpään taideprojekti saa jatkoa vielä loka-marraskuussa, kun kylätaiteilija Kaisa Naukkarinen jatkaa työskentelyä projektin parissa. Kaisa työsti kyläläisten haastatteluista käsiohjelman, josta on mahdollista saada enemmän tietoa kuunnelman aiheista. Suunnitteilla on myös kuuntelupaikka kyläpolun varrelle Myhinpäähän.

Kuunnelma löytyy Rautalammin museon sivuilta: Polkuja Myhinpäähän – Rautalammin Museo

Kuunnelman käsiohjelma: Polkuja Myhinpäähän käsiohjelma

Myhinpäässä on kokoonnuttu pitkin kesää tarinoimaan ja tutustumaan. 

14.6. Tarinatupa ja kyläkahvit klo 17, Vanha-Häkkilä, Häkkilantie 360

21.6. Tarinatupa ja kyläkahvit klo 17, Kasa, Myhinpääntie 46 A

26.6. Tarinoita Myhinpäästä – kuvia, karttoja ja kirjoittamista, Rautalammin kirjaston musiikkihuone klo 17

To 3.8. klo 15–18 käsikirjoitustyöpaja Armisveden rannalla. 

La-su 19.8-20.8. Kuunnelman äänitys. 
La 19.8. Myhinät – kylätapahtuma Vanhan Häkkilän tuvassa klo 15-17. Musiikki- ja runoesityksiä, kylätarinoita, munkkikahvio. Tapahtuma on maksuton, varaa käteistä mukaan kahviota varten.
 
Su 5.11. klo 15 Kuunnelman julkistaminen osoitteessa Myhinpääntie 560.
   
 

Myhinpään kylätaiteilija Kaisa Naukkarinen

                                                                                                                                                                                                        Olen Myhinpään korpeen kotiutunut taiteilija, kirjoittaja ja luonto-opas. Työskentelen mm. valokuva-, ympäristö- ja yhteisötaiteilijana. Minulla on kokemusta myös monialaisista hankkeista, kulttuurituotannosta, ryhmien ohjaamisesta, toimittajan työstä sekä luontomatkailualalta.

Oma taiteellinen työskentelyni on usein paikkasidonnaista. Haluan nähdä pintaa syvemmälle ja kuulla johonkin tiettyyn paikkaan liittyviä tarinoita ja ikään kuin paikan henkeä. Olen aina ollut kiinnostunut kaikesta vanhasta, vähän unohdetusta ja uhanalaisesta. On ilo ja etuoikeus saada kuulla ihmisten kertomuksia heille tärkeistä asioista.Myhinpään historiassa korostuvat itse tekeminen ja yhdessä pärjääminen. Tiettömien taipaleiden takana on pitänyt tulla toimeen aika hurjissakin olosuhteissa. Minulle on tullut vaikutelma, että täällä on myös aina osattu arvostaa luontoa ja sen antimia. Nykyisin tämä on monelle myös rakas kesänviettopaikka, jonne tullaan rauhoittumaan maailman kiireistä.Pidän tärkeänä, että myös maaseudulla ja sivukylillä on mahdollisuus taiteen kokemiseen ja tekemiseen. Taide ja kulttuuri voivat olla osa arjen ympäristöä. Esimerkiksi vanhat kyläpolut ovat osa kulttuuriperintöämme. Pidän myös tarinankerrontaa omanlaisenaan taiteenlajina, jonka en tahtoisi kokonaan katoavan maailmasta. Täällä sivukylillä elää vielä tarinaniskennän mestareita. Yksi tehtävistäni on saada näitä tarinoita talteen ja näkyväksi.

Myhinpään kylätaiteilija Katja Väänänen

Aurinkoinen tervehdys!

Olen Katja Väänänen, kuopiolainen teatterin ja kirjoittamisen ammattilainen. Pitkän työurani aikana olen saanut taivaltaa upeita erilaisia taiteen polkuja. Freelancerina suhaan autolla ympäri maakuntaa. Ohjaan esityksiä, opetan draamaa ja sanataidetta, mentoroin tavoitteellisia kirjoittajia, sekä kirjoitan itse. Tutkin elämää ja sen ilmiöitä työni kautta ja vastavuoroisesti ammennan koetusta ja eletystä töihini. Taide antaa ja palkitsee. Se rikastaa elämää – ja kuuluu ihan jokaiselle.

 

www.katjavaananen.fi

 

 

Lisätietoja hankkeesta: Laura Rukola, Kyläraittien taidemuseo -hankekoordinaattori

p. 040-3568075, laura.rukola@lastu.fi

 

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Linnansalmentie 85 73100 Lapinlahti p. 017 733 308 lastu.toimisto@lastu.fi