FacebookInstagramYoutube

Yhteisen tilan työstö

Omaan ympäristöön pureutuva työskentely parantaa arkiympäristön viihtyisyyttä, vahvistaa yhteisöllisyyttä ja yhteishenkeä sekä rakentaa paikallisidentiteettiä. Nuori tarvitsee oman identiteettinsä rakentamiseen vuorovaikutusta ympäröiviin yhteisöihin ja omaan arkiympäristöönsä. Nuorella tulee olla mahdollisuus vaikuttaa omiksi kokemiinsa paikkoihin, kuten oma huone, nuoriso-, koulu- ja harrastustilat sekä muut nuorten kokoontumispaikat. Tilojen muokkaaminen omannäköisiksi ja omien merkkien ja jälkien jättäminen omaan ympäristöön vahvistaa nuoren identiteettiä, antaa mahdollisuuden vaikuttaa omaan ympäristöön ja lisää tietoa vaikutusmahdollisuuksista ja omasta ympäristöstä huolehtimisesta.

Tilojen muokkaamiseen ja kunnostamiseen tarvitaan monenlaisia taitoja ja asiantuntemusta ja näin kukin nuori voi hyödyntää omia vahvuuksiaan ja osaamistaan. Ryhmälle yhteinen työskentely antaa mahdollisuuden vahvistaa yhteishenkeä ja tutustua yhä paremmin toisiinsa. Työskentely on yhteinen juttu. Yhdessä työstetty tila kannustaa nuoria pitämään huolta omasta ympäristöstä ja arvostamaan sitä.

Tilojen kunnostus voi olla pienimuotoisempaa sisustamista, kuten verhojen, tyynyjen, mattojen, seinämaalauksen tai muiden sisustuselementtien tekemistä. Sisustukselliset seinätaulut voi toteuttaa esimerkiksi käyttämällä käytöstä poistettuja pölynimureita, kahvinkeittimiä ja näppäimistöjä, jotka puretaan osiksi ja osista sommitellaan haluttu muoto tai kuva pohjalevylle. Se voi olla myös tilan kokonaisvaltainen remontointi, jossa kunnostetaan koko tila mm. seinäpinnat, tekstiilit, valaisimet, huonekalut ja tehdään myös yhdessä tilaan taidetta. Muistetaan kuitenkin aina säästävä ja kestävä arki pohjaksi muutos- ja ehostustöille.

Tilan kunnostussuunnitelma aloitetaan pohtimalla ketkä kaikki tilaa käyttävät ja mihin kaikkeen toimintaan tilan tulee soveltua. Tilan käyttötarkoitus on pohja suunnittelulle. Tärkeää on selvittää mitä tilassa saa tehdä, muokata ja muuttaa sekä millaisilla resursseilla muutoksia on mahdollisuus tehdä; mistä materiaalit ja tarvikkeet saadaan. Mitä voidaan tehdä itse ja tarvitaanko johonkin ammattilaisen apua ja panosta? Voiko olemassa olevia huonekaluja ehostaa maalamalla, verhoilemalla ja koristelemalla, voiko ostaa uutta, löytyykö tarpeellisia tavaroita kirpputoreilta ja kierrätyksestä tai erilaisten varastojen kätköistä. Mietitään yhdessä, millainen tunnelma tilaan halutaan ja voidaan valita myös kunnostukselle teema tai värimaailma. Suunnitelmat ja ideat voidaan piirtää, kirjoittaa ja koota yhteiseksi ideatauluksi. Voidaan myös rakentaa muutostyön pohjaksi pienoismalli tilasta väri-. materiaali- ja sisustussuunnitelmineen.

Tilan tekstiileitä, kuten verhoja ja tyynynpäällisiä, voidaan tehdä itse. Kankaisiin voidaan painaa tai kirjailla kuvioita tai muilla tekniikoilla työstää niitä halutunlaisiksi. Tarvittavat huonekalut voivat syntyä erilaisista kierrätysmateriaaleista, vaikkapa istuin autonrenkaasta tai sohva kuormalavoista. Tilaan voidaan tehdä yhdessä myös ryhmän oma teos, kuten seinämaalaus, veistos, kierrätystaidetta, valokuvaseinä, mosaiikki tai valaisin, joka voi kertoa tilan käyttäjistä sekä heille tärkeistä asioista ja kiinnostuksen kohteista.

Ota yhteyttä

Mervi Eskelinen, 050 3267243, lastu(at)lastu.fi Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu / Lastenkulttuurikeskus Lastu