FacebookInstagramYoutube

Kulttuuri arjessa

Kohtaat taidetta ja kulttuuria hyvin monissa arjen tilanteissa ja ympäristöissä. Taide ja kulttuuri on luonteva osa sinua ja ympärilläsi olevaa: oma murteesi tai puhetapasi, kuuntelemasi musiikki, kotiseutusi ruokaperinne tai arjen esineiden muotoilu. Voit myös hyödyntää taiteen ja kulttuurin tietojasi ja taitojasi omissa arkitoimissa ja -ympäristöissä. Teetkin sitä huomaamattasi ja ajattelematta, mutta voit ottaa kaiken ilon irti taiteesta ja kulttuurista, kun tiedostat mihin kaikkeen se liittyy, mitä kaikkea voit tehdä ja mihin kaikkeen soveltaa omaa luovaa otettasi.

Voit hengähtää kiireisen arjen keskellä taiteen ja kulttuurin avulla sekä huolehtia omasta hyvinvoinnistasi etsimällä itsellesi taiteesta ja kulttuurista juuri sinulle sopivia elämyksiä, kokemuksia ja ilmaisukanavia. Rauhoittuuko mielesi musiikkia kuunnellen, kirjaa lukien, ympäristön ihmeitä kuvaten, elokuvaa katsellen vai autoa maalaten ja kuvioiden?

Kuvataan kauneutta ja kauheutta arjessa

Tehdään valokuvin, videoin, animaatioin, lyhytelokuvin, kuvaa, ääntä, musiikkia, sanoja ja kerrontaa yhdistäen näkyväksi omaa arkea, opiskelua, työtä ja ympäristöä. Voit dokumentoida tapahtumia, kuvata videopäiväkirjaa ja tuoda tutuksi oman arjen erilaisia näkökulmia. Maatalousalan opiskelija voi esimerkiksi kertoa navetan touhuja, eläimien arkea tai viljapellon näkymiä eri vuodenaikoina. Esimerkiksi traktorin jäljet puidulla viljapellolla näyttäytyvät erilaisina juuri puinnin jälkeen tai muutaman hetken päästä, kun ensilumi on kuorruttanut pellon. Arjen kuvauskohteet löytyvät sinua kiinnostavista asioista ja ilmiöistä.

Arkeen esineitä ja tarvekaluja itse tehden ja muotoillen

Omaan arkiympäristöön, kotiin, harrastuksiin ja töihin voit muotoilla ja rakennella erilaisia arjen esineitä ja innovaatioita kierrätysmateriaaleista. Kukin voi miettiä tarpeet, materiaalit ja tekniikat omista lähtökohdistaan, tarpeistaan ja taitojensa mukaan. Kannattaa myös rohkaistua ottamaan haltuun uusia tekniikoita ja materiaaleja ja antaa mielikuvituksen lentää. Esimerkiksi pieneläinhoitajat ideoivat jyrsijöille ja erilaisille pieneläimille pesiä, asumuksia, luolia, ”huonekaluja” ja virikevälineitä mm. juoksupyöriä, aktivointileluja, riippukeinuja, tikapuita erilaisista kierrätys- ja luonnonmateriaaleista.

Perkataan oman alan sanastoa ja sanojen alkuperää

Omalla opiskelualalla tai omassa harrastuksessa voi olla erityissanastoa. On mielenkiintoista tutkia sanojen alkuperää ja miten käytetty sanasto on syntynyt.

Esimerkiksi maatalousalan opiskelijoiden kanssa on tutkittu lehmää ja maitoa eri näkökulmista. Linnunrata on englanniksi The Milky Way. Maitoon palautuu myös sana “galaksi”, joka tulee juurikin kreikan kielen sanasta gala, maito. Tämä juontaa juurensa siitä, että kreikkalainen mytologia selittää linnunradan syntyneen Herajumalattaren maidosta.

 

Voit pohtia ja miettii omaa ammattipolkua, urahaaveita, ajankäyttöä, oman elämän kinkkisiä kysymyksiä tai ongelmia taiteen keinoin.

Kalenteri

Omasta kalenterista voi muotoutua taideteos, kun uppoudut merkitsemään muistiin tärkeät tapahtumat persoonallisin kuvioin, merkein ja värein. Kalenteri säilyttää myös tärkeät muistot ja tapahtumat ja se voi toimia päiväkirjana. Käsin kirjoittaessa sinulle syntyy vahvempi muistijälki tärkeästä muistettavasta asiasta. Kirjoittaessa käytät omaa persoonallista käsialaa ja säilytät sekä ylläpidät käsinkirjoittamisen kulttuuria. Kalenteria selatessasi voit myös löytää mielenkiintoisia tutkimuskohteita esimerkiksi kuukausien nimet tulevat kaukaa menneisyydestä, mistähän?

Kalenterin voi tehdä myös ihan täysin itse. Voit vaikka uppoutua Bullet Journalingiin, eli kotoisammin Bujoiluun. Siinä rakennetaan oma kalenteri käyttäen apuna erilaisia kädentaito- ja taidetarvikkeita, sabluunoita, teippejä, tarroja ja laadukkaita kyniä ja kaikkea ei tarvitse ostaa vaan voit hyödyntää erilaisia kierrätysmateriaaleja esim. lehdistä ja erilaisista kierrätyspapereista löytyy vaikka mitä mielenkiintoista. Kalenterista saa tehtyä aivan oman näköisensä omien ideoiden, muistojen, haaveiden ja muistilistojen säilyttämiseen. Se on yhtä aikaa kalenterin, päiväkirjan ja tehtävälistan yhdistelmä. Aloittamiseen tarvitset vain tyhjän vihkon ja kynän.

Aarrekartta

Itseäsi mietityttävästä asiasta, hankalasta opiskeltavasta kokonaisuudesta, unelmistasi tai sinulle merkityksellisistä ja tärkeistä asioista voit koota aarrekartan, visiokartan, käsitekartan tai unelmakartan. Kartan kokoamiseen voit hyödyntää kaikkea mahdollista arjesta löytyvää materiaalia: lehtiä, mainoksia, käärepapereita, tuotepakkauksia, narunpätkiä tai vaikka risan t-paidan kuviota ja käyttää niitä villisti ja vapaasti. Kartasta rakentuu juurin sinun näköinen ja sinun oma teoksesi.

 

 

Ruokataide

Mitä ruoka merkitsee sinulle? Mitä ovat paikalliset erikoisuudet ja perinneruuat? Millaisia ruokaperinteitä itse kullakin on? Ruuanlaitto, leipominen ja ruokataide ovat herkullinen yhteisen tekemisen aiheisto ja kulttuuriseikkailu. Yhdessä voidaan tutkia oman alueen ja oman maan ruokaperinteitä sekä matkata eri kulttuurien makumaailmoihin. Ruokiin, ruokakulttuureihin ja ruokailutapoihin yhdessä tutustuminen on mielenkiintoista. Yhteisen pöydän ääreen kokoontuessa olemme osa yhteisöä ja samalla maistelemme erilaisia mauste- ja makumaailmoja. Ruokataide on iloista ja leikillistä omaa ilmaisua, jonka herkulliset tulokset rakentavat uudenlaista ruokakulttuuria.

 

Ota yhteyttä

Mervi Eskelinen, 050 3267243, lastu(at)lastu.fi Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu / Lastenkulttuurikeskus Lastu