Mikä ihmeen Lukuvillihtijät?

Lukuvillihtijät tuo kirjat ihmisten luo lähelle ja saavutettavaksi monenlaisissa arjen ympäristöissä. Iloinen löytöretkeily kirjojen pariin voi tapahtua mm. kouluissa, harrastusryhmissä, luontokohteissa, neuvoloissa, ruokakaupoissa, toreilla, museoissa ja kylätaloilla. Kirjoihin voi tutustua eri teemaisten kirjakassien, kirjanäyttelyiden, runopolkujen, loruttelujen, lukuhetkien, keskustelujen ja sanataidetehtävien kautta.

Lukuvillihtijät-mallin kokeiluissa lukukipinöitä on putkahdellut pitkin kyliä yhteistyökumppaneiden kanssa yhdessä niitä synnyttäen. Kokeillusta ja tehdystä on työstetty tämä materiaalipankki, josta kaikki lukuinnostamisesta kiinnostuneet voivat poimia ideoita, apua ja toimintamalleja arjen lukukipinöintiin. Olemme myös koonneet listaa muista hyödynnettävistä lähteistä ja kanavista, joista löytyy sanataidemateriaaleja, kirjalistoja ja muuta mielenkiintoista lukuasiaa.

Tehdään kirjojen, lukuvinkkien ja sanataiteen löytämisestä helppoa. Tuodaan kirja käteen erilaisissa arkisissa tilanteissa ja annetaan mahdollisuus törmätä ja syventyä kirjoihin elämyksellisesti mitä moninaisimmissa paikoissa.

Kirjakassit, kirjanvaihtotorit, lukuvinkit, sanataidetehtävät, runopolut ja eri rooliset lukuhahmot liikkuvat maaseudun arkiympäristöissä jatkossakin kannustaen lukemaan ja innostumaan tarinoista ja sanoista. Toivottavasti sinäkin innostut! Kurkkaa myös mitä löydät somesta #Lukuvillihtijät takaa.

Toimintakokeiluja on toteutettu Opetushallituksen Lukuliikkeen toiminta-avustuksella Ylä-Savossa yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Kiitos rahoittajalle sekä kaikille yhteistyökumppaneille ja osallistujille!

Lukuvillihtijät -sivuilla käytetyt valokuvat ovat toimintakokeiluissa eri puolilla Ylä-Savoa kuvattuja.

 

#lukuvillihtijat

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Linnansalmentie 85 73100 Lapinlahti p. 040 6763 222 lastu.toimisto@lastu.fi