Kirjakassi

Kirjakassien idea on tuoda kirjat erilaisiin arkisiin tilanteisiin, että kirjoihin on mahdollista törmätä ja syventyä mitä moninaisimmissa paikoissa. Kassit voivat jalkautua harrastusryhmiin, yhdistysten toimintaryhmiin, kylätaloille ja muihin kohtaamispaikkoihin, tapahtumiin, kauppojen ja terveyskeskuksen auloihin, koulu- ja palikyyteihin, koulujen alun odotushetkiin ja niihin voi tutustua esim. eri toimijoiden sähköisissä tapaamisissa ja lukupiireissä.

Eri teemaiset ja sisältöiset kirjakassit (esim. historia, ympäristö, taide, joku harrastuslaji, runot…) voi koota uusista kasseja varten hankituista kirjoista, kirjastojen poistokirjoista, lahjoituskirjoista ja kirjastojen kirjoista. Kirjakasseja voi koota sanataide- ja taidekasvattajat, nuoret ja aikuiset (vertaisvinkkarit), kirjaston henkilökunta ja erilaiset toimijat ja asiantuntijat sekä toimija- ja asiantuntijaryhmät esim. museon henkilökunta, terveydenhoitaja, ympäristökasvattaja tai Martat. Kirjakassien sisältöjä, tarpeita ja toiveita kartoitetaan lapsilta, nuorilta ja aikuisilta kyselyin ja haastatteluin.

Kirjakassit voivat kulkea eri toimijoiden mukana erilaisissa toimintaympäristöissä esim. liikuntaryhmien vetäjällä on ikäryhmän mukainen liikunta- ja urheiluteemainen kirjakassi, jota pelitauolla sekä ryhmän alussa ja lopussa on mahdollisuus tutkia ja työstää tai tapahtumassa on tapahtuman teeman mukainen kirjakassi esim. vesiaiheiset kirjat, jotka voidaan asettaa esille ja tutkittavaksi tapahtuman yhteydessä.

 

 

 

 

 

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Linnansalmentie 85 73100 Lapinlahti p. 017 733 308 lastu.toimisto@lastu.fi