Kirjavinkkaus

Kirjavinkkaus TAPAHTUMAN YHTEYDESSÄ:

Tapahtumaa valmistellessa kerättiin kirjavinkkejä sekä aikuisille että lapsille ja nuorille suunnatuista teoksista. Vinkkejä kerättiin työntekijöiden omista suosikeista, kirjaston uutuuskokoelmasta sekä satunnaisista sosiaalisen median lähteistä. Vinkit tulostettiin pienille lapuille (erotellen aikuisten kirjat nuortenkirjoista), jotka laitettiin kahteen eri koriin. Osallistujien kirjavinkkejä varten leikattiin nippu samankokoisia paperilappuja. Tapahtuman aikana osallistujia pyydettiin kirjoittamaan oma kirjasuosituksensa lapulle (1/lappu) ja laittamaan se oikean kohderyhmän koriin. Vaihdossa he saivat nostaa korista yhtä monta lappua kuin itse sinne laittoivat. Osallistujan antamat vinkit kannattaa tiputtaa koriin vasta sen jälkeen, kun hän on nostanut sieltä omat vinkkinsä.

Kirjavinkkaus SOSIAALISEN MEDIAN HAASTEENA

Lukuviikon kunniaksi järjestettiin Lukuvillihtijät-lukuhaaste. Haasteessa ihmisiä kannustettiin lukuviikon teeman mukaisesti tutustumaan erilaisiin lukemisen muotoihin kuten e-kirjoihin ja äänikirjoihin. Osallistujia pyydettiin jakamaan parhaat luku- ja kuuntelukokemuksensa sekä haastamaan ystäviään mukaan haasteeseen. Haastetekstissä kehotettiin käyttämään tiettyjä, haastetta varten luotuja hästägejä postausten yhteydessä, joita seuraamalla vinkit löytyisivät näppärästi eri sosiaalisen median alustoilla. Muistathan huomioida kirjavinkkejä someen postittaessasi tekijänoikeusasiat, lisätietoa niistä löytyy esimerkiksi sanasto.fi -sivustolta.

Kirjavinkkaus SOSIAALISEN MEDIAN SISÄLTÖNÄ

Lukuvillihtijät-hankkeen merkeissä toteutettiin myös Lastun joulukalenteri. Kalenterin luukut sisälsivät päivittäin vaihtuvia kirjavinkkejä, joiden teemana olivat arkkitehtuuri, lastenkulttuuri ja joulu. Kirjoja valittaessa kiinnitettiin myös huomiota siihen, että niiden tekijät olivat kotimaisia. Kirjavinkkaus voi olla osa pidemmän aikavälin sometuotantoa. Esimerkiksi viikon/kuukauden kirja, tietyn teeman ympärille kasattu rajatun aihealueen juttusarja tai lyhytkestoiset lukuhaasteet. Sisältöjä suunniteltaessa voi etsiä inspiraatiota oman toiminnan kohderyhmän kiinnostuksenaiheista, vuodenaikojen vaihteluun liittyvistä juhlista, vuodenajoista ym. Myös haastattelujen toteuttaminen erilaisilla tekniikoilla on keino jakaa kokemuksia ja kirjavinkkejä. Lukuvillihtijät-hankkeessa haastattelujen koosteet julkaistiin hankkeen nettisivuilla, josta ne jaettiin linkkinä somealustoille. Muistathan huomioida kirjavinkkejä someen postittaessasi tekijänoikeusasiat, lisätietoa niistä löytyy esimerkiksi sanasto.fi -sivustolta.

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Linnansalmentie 85 73100 Lapinlahti p. 040 6763 222 lastu.toimisto@lastu.fi